16 stycznia 2006, Produkty, Majonezy

Historia Majonezu

Majonez ma już ponad dwustuletnią historię. Zaczęło się wszystko w 1756 roku, kiedy francuski Książę Richelieu zdobył z rąk Anglików wyspę Minorkę. Aby uczcić to wydarzenie wydał ucztę w czasie, której największym powodzeniem kulinarnym cieszył się jasny, gęsty sos przygotowywany przez miejscową ludność poprzez staranne ucieranie żółtek jaj z oliwą. Właśnie ten sos zdobył swoją nazwę majonez od Portu Mahon leżącego na zdobytym minorskim wybrzeżu.

Dokładnej daty przybycia majonezu do Polski niestety nie znamy. Wiemy natomiast, że już nasze prababki przygotowywały ten smakowity sos, aby jego delikatny smak urozmaicał posiłki przygotowywane dla najbliższych. Obecnie oprócz żółtek jaj oraz oliwy do produkcji majonezu wykorzystywane są również przyprawy.

Tajemnicę wytwarzania tradycyjnego, polskiego majonezu poznano ponad 25 lat temu i od tamtej pory Majonez Dekoracyjny WINIARY gości na polskich stołach. Wykorzystywany jest zarówno do sałatek, jaj, mięs, wędlin i kanapek. W ostatnim czasie rozszerzono gamę majonezów o nowe produkty marki WINIARY: „Majonez sałatkowy”, dla osób dbających o linię „Majonez Light” oraz „Majonez Dekoracyjny” WINIARY w plastikowej butelce.

Majonez sałatkowy WINIARY ma nieco rzadszą konsystencję, dzięki czemu doskonale pasuje jako sos do różnego typu sałatek, nie tylko jarzynowych. Majonez Light charakteryzuje się obniżoną zawartością tłuszczu. Majonez Dekoracyjny w butelce doskonale nadaje się do dekorowania kanapek, faszerowanych jaj oraz wędlin.